Archive for the ‘2000s’ Category

This slideshow requires JavaScript.

Parco della Musica

Architect: Renzo Piano

Location: Rome, Italy.

Date: 2002

Building Type: Theatre

Architecture Styles: High-tech

Architectural Time Period: 2000s

Construction Type: steel

Context: Urban

Introduction(Information mainly based on Internet and Readings):

Auditorium Parco della Musica is a large multi-functional public music complex in Rome, Italy. The complex is situated in the north of the city, in the area where the 1960 Summer Olympic Games were held.

Parco della Musica was designed by Italian architect Renzo Piano. Jürgen Reinhold from Müller-BBM was in charge of acoustics in the three concert halls; Franco Zagari was landscape architect for the outdoor spaces.

The three large concert halls are Sala Petrassi, in memory of Goffredo Petrassi, about 700 seats; Sala Sinopoli, in memory of Giuseppe Sinopoli, about 1200 seats; and Sala Santa Cecilia, about 2800 seats. They are structurally separated to ensure soundproofing, though joined at the base by a continuous lobby. A fourth “concert hall”, called Cavea, is the open air theater recalling ancient Greek and Roman theaters.The fan-shaped layout is formed around the central piazza.

Structures have several nicknames such as blobs, beetles, scarabs, turtles, insect carapaces, computer mice.

During construction, excavations uncovered the foundations of a villa and oil press dating from sixth century BC. Renzo Piano redesigned the facility to accommodate the archaeological remains and included a small museum to house the artifacts that were discovered. Such changes delayed the project by a year.[1]

The Parco della Musica was formally inaugurated on 21 December 2002; in few years it became the world’s most visited music facility with over one million spectators in one year.

 

My own exploration:

Keywords: High-tech, Detail&Joint

 

Detail&Joint

Joint occurring between steel and brick

Steel member supporting the wooden roof

 

Here are some detail which i found them extremely intriguing :

 

This slideshow requires JavaScript.

MAXXI Museum

Architect: Zaha Hadid

Location: Rome, Italy.

Date: 2998-2009

Building Type: Museum

Architecture Styles: Deconstructivism

Architectural Time Period: 2000s

Construction Type: Concrete

Context: Urban

Introduction(Information mainly based on Internet and Readings):

MAXXI supersedes the notion of the museum as ‘object’ or – presenting a field of buildings accessible to all, with no firm boundary between what is ‘within’ and what is ‘without’. Central to this new reality are confluent lines – walls intersecting and separating to create interior and exterior spaces.

My own exploration:

Keywords: Dynamic, Circulation & Roof Structure

Dynamic

The “entrance” of the MAXXI

When entered the plaza, I was impressed by the urban strategy of Zaha, the complex has been integrated within the urban fabric of the city, to which it offers a new, articulated and ‘permeable’ plaza, wrapped by the spectacular forms. an exterbal pedestrian path follows the shape of the building, slipping below its cantilevered volumes, which opens onto a large plaza.

The volume of the museum gives us a dynamic feeling, which to me, is a variation of light and depth and visual caution of the facade and volume

Inside a large, full height atrium leads to the museum’s reception spaces, the cafeteria and the bookshop, the auditorium and galleries that host rotating displays of the two museums’ permanent collections, exhibitions and cultural events.

Lobby space, the weaving staircase breakdown the huge volume

Circulation

The circulation of MAXXI was navigated by the dynamic staircases, which shifting the views and light at every moment

Stairway make people physically shift their body and thus obtaining various feeling of the space

The roof structural beam follows the linear dynamic language of the museum, besides structural function, it helps to bring light into the space as a linear notion, which helps the co-play with physical and spiritual feeling of visitors

The bottom of the staircase has the effect of glowing, it helps to caught people’s eyes and stimulate the dynamic feeling

Dynamic curvy roof beam, indicating strong dynamic and fluidity

Interior sketch of the MAXII

This slideshow requires JavaScript.

The Peggy Guggenheim Collection is a modern art museum on the Grand Canal in Venice, Italy. The museum was originally the private collection of the American heiress Peggy Guggenheim, who began displaying the artworks to the public seasonally in 1951. After her death in 1979. it passed to the Solomon R. Guggenheim Foundation, which eventually opened the collection year-round. The collection is housed in the Palazzo Venier dei Leoni, an 18th century palace, which was Guggenheim’s home.

The collection is housed in the Palazzo Venier dei Leoni, which Peggy Guggenheim purchased in 1949.

After the Foundation took control of the building in 1979, it took steps to expand gallery space; by 1985, “all of the rooms on the main floor had been converted into galleries … the white Istrian stone facade and the unique canal terrace had been restored” and a protruding arcade wing, called the barchessa, had been rebuilt by architect Giorgio Bellavitis. Since 1985, the museum has been open year-round. In 1993, apartments adjacent to the museum were converted to a garden annex, a shop and more galleries.In 1995, the Nasher Sculpture Garden was completed, additional exhibition rooms were added, and a café was opened. A few years later, in 1999 and in 2000, the two neighboring properties were acquired.In 2003, a new entrance and booking office opened to cope with the increasing number of visitors, which reached 350,000 in 2007.Since 1993, the museum has doubled in size, from 2,000 to 4,000 square meters.

Since 1985, the United States has selected the foundation to operate the U.S. Pavilion of the Venice Biennale, an exhibition held every other summer. In 1986, the foundation purchased the Palladian-style pavilion, built in 1930.